Nenašli jste zájezd, který by odpovídal zvoleným parametrům? Nezoufejte, od vysněné dovolené vás dělí jeden klik: nacestovanou.cz
ZOBRAZIT ZÁJEZDYPura vida. To je Kostarika. Nejnavštěvovanější stát střední Ameriky nabízí tropické pralesy, pobřeží dvou oceánů, exotická zvířata a výbornou kuchyni. Země získala současný název s příchodem španělských dobyvatelů: Costa Rica – bohaté pobřeží. Jako první začala do Evropy dovážet banány a kávu. Pro své přírodní bohatství a nízkou kriminalitu se zemi přezdívá Švýcarsko latinské Ameriky.
Hlavní město Kostariky, San José, nabízí množství muzeí. Za návštěvu stojí Muzeum předkolumbovského zlata. Pravé bohatství Kostariky ale najdete v přírodě. Deštné pralesy plné exotických rostlin a zvířat, nádherné pláže, sopky a vodopády lákají každoročně přes milion turistů.
Na Kostarice najdete přes 500 000 živočišných druhů. V nejznámějším parku Tortuguero můžete pozorovat hravé opičky, barevné tukany, obří leguány a další exotická zvířata. Žije tu i největší populace krokodýlů amerických. Navštívit můžete plantáže kávy, kakaových bobů, banánovníků nebo ledvinovníků, které plodí výborné kešu oříšky. Samozřejmě i s ochutnávkou. Na kostarickém pobřeží žije množství želv, které jsou tu chráněny zákonem.
Na Kostarice můžete očekávat tropické počasí. Období sucha (od prosince do dubna) střídá období dešťů (od května do listopadu). Teploty téměř nikdy neklesnou pod 18 stupňů. Chladněji je v horách, kde ve vysokých nadmořských výškách bývají i teploty okolo nuly. Nejvhodnější je návštěva v období sucha: ovšem i v období dešťů můžete narazit na slunné týdny. Na karibské straně je nejkrásnější počasí v září, říjnu a březnu.
Pro cestu do Kostariky za turistikou nepotřebujete vízum. V zemi můžete zůstat max. 90 dní. Váš pas by měl být platný ještě 6 měsíců po plánovaném odjezdu ze země. Při příjezdu byste také měli umět prokázat, že včas vycestujete (např. zpáteční letenkou). Na každý měsíc pobytu byste měli mít k dispozici 100 USD.
Další informace najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Kontaktní ambasáda pro občany ČR se nachází v Bogotě. Můžete také využít honorární konzulát v San José.
Měna na Kostarice je kostarický kolón. 1 000 kolónů je zhruba 50 Kč. Dejte si pozor na vyšší bankovky, hlavně při placení. V zemi je rozšířené padělání. V turistických letoviscích můžete platit i dolary, ovšem za méně výhodný kurz. Platby kartou jsou velmi rozšířené. Obchodníci se vás mohou zeptat na váš PIN, v zemi je toto chování běžné. Zdvořile je požádejte, že PIN zadáte sami.
Na Kostarice auta jezdí vpravo. Rychlostní limit je obvykle 100 km/h na hlavních silnicích mimo město. V zemi dobře funguje i veřejná doprava: je levná a bezpečná. Pro cestování po městě můžete využít i soukromé mikrobusy. Pokud cestujete do vzdálenějších míst, je možné využít vnitrostátní letecké linky. Na Kostarice se nacházejí dvě letiště: v hlavním městě San José a ve městě Liberia. Z Česka se do Kostariky létá s přestupem.
V zemi se nachází síť státních si soukromých zdravotnických zařízení. Ve soukromé nemocnici budou požadovat před ošetřením pojištění nebo úhradu nákladů na léčbu v hotovosti. V případě státní nemocnice budou po akutním ošetření požadovat zálohu na další léčebné výlohy. Doporučujeme proto kvalitní cestovní pojištění. V hlavním městě San José je kvalita lékařské péče vysoká.
V zemi se v některých oblastech vyskytuje malárie a horečka dengue. Doporučujeme proto používat repelenty s obsahem látky permethrin. S lékařem konzultujte také použití antimalarik před cestou. Doporučeno je očkování proti žloutence A i B, žluté zimnici a břišnímu tyfu. Očkování předem konzultuje s lékařem se specializací na cestovní medicínu. Pro případ nouze využijte linku 911.
Kostarickou kuchyni ovlivnily španělské a karibské vlivy. Najdete tu karibskou klasiku – rýži s fazolemi, smažené batáty, nakládanou rybu ceviche i výborné ovocné koktejly. Národní jídlo je gallo pinto, kořeněný pokrm z rýže, fazolí, míchaných vajíček a toastu. Místní si ho dávají k snídani.
Hledáte vydatný oběd? Vyzkoušejte arroz con pollo, rýži s kuřecím masem, výborně kořeněnou (doporučujeme omáčku Salsa Lizano).
Jako rychlou svačinu si můžete dát empanadas, taštičky plněné masem. V hospodě doporučujeme vyzkoušet bocas – chuťovky k pivu nebo vínu. Hlavně k pivu (i když místní pivo není nijak zvláštní) se hodí chicharron – smažené vepřové kousky, které připomínají české škvarky. Jsou ovšem výrazněji kořeněné. Výborná je i syrová ryba nakládaná v limetkové šťávě – ceviche. Tamales jsou banánové listy plněné masovou směsí v kukuřičném těstíčku. Jako dezert si dejte tres leches – piškotový dezert se třemi druhy mléka. Nezapomeňte na proslulou kostarickou kávu a čerstvé tropické ovoce.