06.10.2023
Putování Vietnamem od severu k jihu

Vietnam, klenot jihovýchodní Asie. Země, kde se na každém rohu proplétá silná historie, kultura a romantické dobrodružství nasycené odkazem dávných draků, kteří tu na vás číhají doslova na každém rohu. Není proto divu, že Vietnam patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější země tohoto exotického koutu světa. Láká na svou úžasnou krajinu jako vystřiženou z nějakého fantasy románu, ale i na sebevědomou kuchyni, která má s českou vietnamskou vývařovnou jen málo společného.

 

Vietnam je jedna z těch zemí, kde prostě nestačí navštívit pouze jeho část a pomyslně si ho odškrtnout. Svou rozlohou je 4x větší než Česká republika. Navíc se táhne přes několik krajinných a kulturních struktur. Pro komplexní poznání této země zkrátka musíte procestovat celou tuto dlouhatánskou nudli. A je to opravdu dobře.

 

Milovníci hor a přírody si na své přijdou hlavně na severu země. Přesto své putování při cestě od severu dolů započnete nejpravděpodobněji v Hanoji, hlavním městě. Lepší místo na plný hlt vietnamské kultury snad ani nemůže být. Obraz typické hanojské uličky se vám zcela jistě zapíše hluboko do paměťových portů. Na ulici se děje veškerý život. Pod chaoticky uspořádaným elektrickým vedením se všudypřítomné motorky a skútry proplétají chumlem hlučně komunikujících lidí, toulavých psů a pouličních prodavačů všeho. Do uší vám, kromě dunění motorů všech těch prostředků kolem, dopadají mnohé tóny různé hudby vycházející z domů a prodejen, které jen podtrhávají tento veselý shon. Náročné, avšak krásné. Po tomto prožitku ale určitě přijde vhod přesunout se do nějaké klidnější části města a občerstvit se vynikající vietnamskou kávou nebo prostě jen tak pozorovat plynoucí dav.

 

Krásy přírody a hor severního Vietnamu jsou podtrženy přítomností rozmanité mozaiky etnických menšin a jejich kulturních odkazů. Samostatnou kapitolou jsou poté všude přítomná a nemálo úchvatná terasovitá rýžová políčka vystavěná na prudkých srázech okolních hor. Kombinace svahů a palety svěžích barev zeleně s odrazy vody závlahového systému tvoří dokonalé umělecké dílo.

 

V té nejsyrovější zemi draků se ocitnete v Halong bay. A aby taky ne, když podle legendy toto místo stvořil právě jeden z těchto mytických tvorů. Tisíce ostrůvků a skalních výstupků prezentují jeden z nejúchvatnějších pohledů světa. Ať už se ho rozhodnete vychutnat si z pevniny, paluby lodě, nebo třeba letadla, budete jistě nadšeni úchvatnou scenérií, která před vámi bude rozprostřena. Tato podívaná je ještě umocněna při východu či západu slunce, kdy se paprsky noří do tyrkysové hladiny moře okolo vás.

 

Projíždějte dále k jihu, pokud nemáte pohádkového Halongu ještě dost, navštivte Ninh Binh. Další mytické místo, mnohými nazývané suchý Halong. Toto pojmenování však není úplně přesné, protože jeden z nejlepších zážitků zde je právě plavba na maličkých lodičkách skrze barevná políčka, jeskyně a skalní tvary.

 

Od dechberoucí přírody si můžete odpočinout ve středním Vietnamu, v nějakém císařském městě. Nejznámější je bezesporu Hue, které rozhodně žádného milovníka historie nenechá v klidu. Atmosférou nabité hrobky, chrámy, oltáře. To vše tu najdete. Následně si dejte osvěžující drink s výhledem na Dračí most ve městě Da Nang, ekonomickém centru oblasti.

 

Pomalu se blížíme do spodní části země. Když se bavíme o jižním Vietnamu, musíme v první řadě zmínit kuchyni. Ta je totiž naprosto výjimečná. Vychutnat si ji můžete v luxusních restauracích třeba v Ho Chi Minhově městě, ale i na ulici, která je tím nejautentičtějším místem pro poznání všech těch krásných, barevných a delikátních jídel. Poznáte kyselost, sladkost, slanost i pikantnost podtrženou svěží chutí čerstvých bylinek. Tak neváhejte, ujměte se plastové židle na ulici či trhu a z hluboké nádoby si vychutnejte třeba tradiční polévku Pho, nebo výtečné bagety Banh mi.

 

Po občerstvení je čas na další prohlídku bohatých krás Vietnamu. Od moderní pulsující metropole Ho Chi Minhova města to je už kousek k Mekongu. Vodní tepna celé jihovýchodní Asie se na

území Vietnamu rozprostírá do ohromné vodní delty, která svými dlouhými klikatými prsty svírá oblasti plné rýžových políček. Na každém kroku tu narazíte nejen na ohrožené druhy zvířat, ale i na spoustu vesnic, kde lidé žijí stále tradičním způsobem říčního života. Dřevěné rybářské lodičky tu spatříte na každém rohu, o vodních trzích nemluvě.

 

Vietnam je tak plný přírodních a historických krás, že jsem málem zapomněl zmínit další dokonalý aspekt této země, kterým jsou bezesporu pláže. Jemný písek, příjemné a často pozvolné moře vhodné ke koupání. Ať už navštívíte perlu jihočínského moře ostrov Phu Quoc, který je prostě plážovým rájem, nebo zůstanete na plážích pevniny, jistě nebudete zklamáni.

 

Vietnam skrývá opravdu velkou paletu zajímavostí a památek. Neváhejte proto, balte kufr a vyrazte za zážitky. Zkuste to třeba s námi a naším putováním Vietnamem od severu k jihu.

Související nabídka

Putování Vietnamem od severu k jihu

Nenechte si utéct atraktivní nabídky za jedinečné ceny.
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.