Turecká kuchyně je jednou z nejbohatších a nejpestřejších na světě. Její chuťová paleta se pohybuje mezi Blízkým východem, Středozemím, Balkánem i střední Asií – a výsledkem je kulinářský zážitek, který je stejně rozmanitý jako samotná turecká krajina.

Na Turecké riviéře ochutnáte kuchyni, která je čerstvá, voňavá a s důrazem na sezónní suroviny. Základ tvoří zelenina, luštěniny, kvalitní maso – zejména jehněčí, hovězí a kuřecí – ale i čerstvé ryby a mořské plody, které se připravují na grilu nebo v troubě s bylinkami.

Typické jsou mezze – malé předkrmy, které se podávají na začátku jídla. Patří mezi ně třeba hummus, grilované lilky, jogurt s okurkou (cacık), sýr feta nebo vinné listy plněné rýží. Hlavní chody pak často tvoří pokrmy jako kebab v mnoha podobách – od šťavnatého Adana kebabu až po oblíbený döner, který se podává v chlebu, na talíři i s hranolky.

Nedílnou součástí stolování je čerstvý chléb – často ještě teplý z pece, a také bulgur, rýže či dušená zelenina. Turci si zakládají na rovnováze chutí – jídla jsou bohatá, ale nepálivá, dochucená spíše aromatickými bylinkami než ostrým kořením.

Při posezení v restauraci či na trzích nelze přehlédnout turecký čaj – silný, sytě červený, podávaný ve skleničkách ve tvaru tulipánu. Další typický nápoj je ayran, osvěžující směs jogurtu, vody a špetky soli, která se skvěle hodí ke kořeněnějším pokrmům.

Na závěr nesmí chybět něco sladkého – turecké dezerty jsou proslulé svou bohatostí. Mezi nejznámější patří baklava, vrstvené těsto plněné ořechy a zalité medovým sirupem, lokum (turecké želé s růžovou vodou či pistáciemi) nebo sutlaç, rýžový pudink podávaný často s karamelizovanou krustou.

Na trzích si můžete dopřát čerstvé ovoce – fíky, granátová jablka, melouny, datle – nebo ochutnat koření, která jsou nejen krásná na pohled, ale i nezbytná pro domácí vaření: sumak, kmín, sladká paprika nebo šafrán.

Stravování v Turecku je společenskou událostí, nikoli pouhou nutností. Jí se pomalu, s přáteli, často venku pod širým nebem. Ať už si dáte rychlý döner na ulici nebo večeři o několika chodech v rodinné taverně, turecká kuchyně vás okouzlí svou bohatostí, poctivostí i duší.

 

Regionální chutě Turecké riviéry – co ochutnat v jednotlivých letoviscích

Turecká riviéra není jen o krásných plážích – ale i o skvělé regionální kuchyni, která se jemně liší podle lokality. Ať už pobýváte v rušnější Antalyi, romantické Alanyi, historickém Side nebo v zeleném Beleku, v každé oblasti na vás čekají specifické chutě, které stojí za ochutnání.

Antalya – citrusy, ryby a pohlazení z jihu

Kuchyně v okolí Antalye je silně ovlivněna středomořskou tradicí. Vzhledem k blízkosti moře zde dominují čerstvé ryby a plody moře, často připravované jednoduše – grilované s citronem a bylinkami. Mezi místní speciality patří hibeş – pasta z tahini, citronu, česneku a koření, podávaná jako předkrm, nebo tandır kebabı, pomalu pečené jehněčí maso, které se doslova rozpadá na jazyku. Oblast je známá i produkcí citrusů a granátových jablek – právě tyto chutě často najdete i v salátech a dezertech.

Alanya – sladké fíky, koření a ovocné trhy

V Alanyi se setkáte s vlivem jak středomořské, tak anatolské kuchyně. Zajímavostí je časté využití sušeného ovoce, zejména fíků, datlí a rozinek – přidávají se nejen do dezertů, ale i do omáček a rýže. Na místních trzích narazíte na pestrý výběr koření, sušených bylin a lokálních sýrů. Typické jídlo této oblasti je například etli nohut – dušené hovězí s cizrnou, často podávané s rýží pilav. Milovníci sladkého si zamilují domácí verze baklavy nebo cevizli sucuk – „ořechový salám“ z hroznové šťávy a vlašských ořechů.

Side – chutě s nádechem antiky

V Side, městě s bohatou historií, najdete kuchyni inspirovanou jak tradiční anatolskou stravou, tak vlivy antické kultury. Často se zde připravují jídla s jehněčím masem, lilkem, paprikou a rajčaty, podávaná v hliněných nádobách zapečená v peci – říká se jim güveç. Oblíbené jsou i dolma, tedy plněné papriky či rajčata, a balık ekmek – jednoduchý, ale chutný rybí sendvič ideální k rychlé večeři u přístavu. Z regionálních specialit stojí za zmínku Side köftesi – kořeněné karbanátky s bylinkami a cibulí.

Belek – zelená kuchyně a moderní přístup

Belek, známý pro svá golfová hřiště a moderní resorty, nabízí kuchyni přizpůsobenou náročným gurmánům. Kromě tradičních tureckých pokrmů tu najdete i inovativní fúze – například kombinace grilovaných mas s ovocem, domácí marinády nebo moderní úpravy klasických jídel. Častou součástí jídelníčku jsou saláty s čerstvými bylinkami, luštěninami a sezónní zeleninou. Místní speciality zahrnují zeytinyağlı yemekler – zeleninová jídla vařená na olivovém oleji, podávaná za studena jako lehké letní pokrmy.


Turecká riviéra vás nejen zasytí, ale zcela pohltí – vůněmi, chutěmi a vřelostí domácí kuchyně. Nezapomeňte zajít i mimo hotel – do místní kavárny, na trh nebo do malé rodinné restaurace. Právě tam chutná Turecko nejautentičtěji.

Související nabídka

Mesut hotel

od 15 990 Kč za osobu


Asrin Beach

od 16 790 Kč za osobu


Oba Time

od 16 990 Kč za osobu


Kleopatra Golden Beach

Xperia Grand Bali

Side Temple

od 20 690 Kč za osobu


Ozlem Garden

od 22 290 Kč za osobu


Villa Side

od 24 590 Kč za osobu


Cesars Resorts Side

Diamond Hill Resort

Lonicera World

Castival

od 26 390 Kč za osobu


Nenechte si utéct atraktivní nabídky za jedinečné ceny.
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.