Turecká kuchyně je jednou z nejbohatších a nejpestřejších na světě. Její chuťová paleta se pohybuje mezi Blízkým východem, Středozemím, Balkánem i střední Asií – a výsledkem je kulinářský zážitek, který je stejně rozmanitý jako samotná turecká krajina.
Na Turecké riviéře ochutnáte kuchyni, která je čerstvá, voňavá a s důrazem na sezónní suroviny. Základ tvoří zelenina, luštěniny, kvalitní maso – zejména jehněčí, hovězí a kuřecí – ale i čerstvé ryby a mořské plody, které se připravují na grilu nebo v troubě s bylinkami.
Typické jsou mezze – malé předkrmy, které se podávají na začátku jídla. Patří mezi ně třeba hummus, grilované lilky, jogurt s okurkou (cacık), sýr feta nebo vinné listy plněné rýží. Hlavní chody pak často tvoří pokrmy jako kebab v mnoha podobách – od šťavnatého Adana kebabu až po oblíbený döner, který se podává v chlebu, na talíři i s hranolky.
Nedílnou součástí stolování je čerstvý chléb – často ještě teplý z pece, a také bulgur, rýže či dušená zelenina. Turci si zakládají na rovnováze chutí – jídla jsou bohatá, ale nepálivá, dochucená spíše aromatickými bylinkami než ostrým kořením.
Při posezení v restauraci či na trzích nelze přehlédnout turecký čaj – silný, sytě červený, podávaný ve skleničkách ve tvaru tulipánu. Další typický nápoj je ayran, osvěžující směs jogurtu, vody a špetky soli, která se skvěle hodí ke kořeněnějším pokrmům.
Na závěr nesmí chybět něco sladkého – turecké dezerty jsou proslulé svou bohatostí. Mezi nejznámější patří baklava, vrstvené těsto plněné ořechy a zalité medovým sirupem, lokum (turecké želé s růžovou vodou či pistáciemi) nebo sutlaç, rýžový pudink podávaný často s karamelizovanou krustou.
Na trzích si můžete dopřát čerstvé ovoce – fíky, granátová jablka, melouny, datle – nebo ochutnat koření, která jsou nejen krásná na pohled, ale i nezbytná pro domácí vaření: sumak, kmín, sladká paprika nebo šafrán.
Stravování v Turecku je společenskou událostí, nikoli pouhou nutností. Jí se pomalu, s přáteli, často venku pod širým nebem. Ať už si dáte rychlý döner na ulici nebo večeři o několika chodech v rodinné taverně, turecká kuchyně vás okouzlí svou bohatostí, poctivostí i duší.
Regionální chutě Turecké riviéry – co ochutnat v jednotlivých letoviscích
Turecká riviéra není jen o krásných plážích – ale i o skvělé regionální kuchyni, která se jemně liší podle lokality. Ať už pobýváte v rušnější Antalyi, romantické Alanyi, historickém Side nebo v zeleném Beleku, v každé oblasti na vás čekají specifické chutě, které stojí za ochutnání.
Antalya – citrusy, ryby a pohlazení z jihu
Kuchyně v okolí Antalye je silně ovlivněna středomořskou tradicí. Vzhledem k blízkosti moře zde dominují čerstvé ryby a plody moře, často připravované jednoduše – grilované s citronem a bylinkami. Mezi místní speciality patří hibeş – pasta z tahini, citronu, česneku a koření, podávaná jako předkrm, nebo tandır kebabı, pomalu pečené jehněčí maso, které se doslova rozpadá na jazyku. Oblast je známá i produkcí citrusů a granátových jablek – právě tyto chutě často najdete i v salátech a dezertech.
Alanya – sladké fíky, koření a ovocné trhy
V Alanyi se setkáte s vlivem jak středomořské, tak anatolské kuchyně. Zajímavostí je časté využití sušeného ovoce, zejména fíků, datlí a rozinek – přidávají se nejen do dezertů, ale i do omáček a rýže. Na místních trzích narazíte na pestrý výběr koření, sušených bylin a lokálních sýrů. Typické jídlo této oblasti je například etli nohut – dušené hovězí s cizrnou, často podávané s rýží pilav. Milovníci sladkého si zamilují domácí verze baklavy nebo cevizli sucuk – „ořechový salám“ z hroznové šťávy a vlašských ořechů.
Side – chutě s nádechem antiky
V Side, městě s bohatou historií, najdete kuchyni inspirovanou jak tradiční anatolskou stravou, tak vlivy antické kultury. Často se zde připravují jídla s jehněčím masem, lilkem, paprikou a rajčaty, podávaná v hliněných nádobách zapečená v peci – říká se jim güveç. Oblíbené jsou i dolma, tedy plněné papriky či rajčata, a balık ekmek – jednoduchý, ale chutný rybí sendvič ideální k rychlé večeři u přístavu. Z regionálních specialit stojí za zmínku Side köftesi – kořeněné karbanátky s bylinkami a cibulí.
Belek – zelená kuchyně a moderní přístup
Belek, známý pro svá golfová hřiště a moderní resorty, nabízí kuchyni přizpůsobenou náročným gurmánům. Kromě tradičních tureckých pokrmů tu najdete i inovativní fúze – například kombinace grilovaných mas s ovocem, domácí marinády nebo moderní úpravy klasických jídel. Častou součástí jídelníčku jsou saláty s čerstvými bylinkami, luštěninami a sezónní zeleninou. Místní speciality zahrnují zeytinyağlı yemekler – zeleninová jídla vařená na olivovém oleji, podávaná za studena jako lehké letní pokrmy.
Turecká riviéra vás nejen zasytí, ale zcela pohltí – vůněmi, chutěmi a vřelostí domácí kuchyně. Nezapomeňte zajít i mimo hotel – do místní kavárny, na trh nebo do malé rodinné restaurace. Právě tam chutná Turecko nejautentičtěji.