Kuchyně Saúdské Arábie není jen o jídle – je to kultura sama o sobě. Je to akt sdílení, pohostinnosti a rituál, který propojuje rodiny, přátele i náhodné cestovatele. Každé jídlo tu má svůj čas, své místo a svůj význam. A pokud se vydáte ochutnávat, připravte se na bohatství chutí, vůní a tradic, které v sobě nesou dědictví beduínských kořenů i vliv regionální arabské a indické kuchyně.

Základem většiny pokrmů je maso – nejčastěji skopové, jehněčí nebo kuřecí. Hovězí je méně běžné, a vepřové je z náboženských důvodů zcela zakázané. Maso se obvykle podává s rýží a různými druhy zeleniny, případně s arabským chlebem chubz, který slouží nejen jako příloha, ale i jako nástroj ke konzumaci – tradičně se totiž jí rukama, bez příborů.

Nejznámějším národním jídlem je bezesporu kabsa – voňavý pokrm z rýže a kořeněného masa, často obohacený o mandle, rozinky, citronovou kůru nebo zeleninu. Každá rodina má vlastní verzi kabsy a její příprava bývá slavnostní událostí. Často se podává na velkém společném tácu, kolem kterého se všichni sesednou – symbol jednoty, sdílení a důvěry.

Dalším oblíbeným pokrmem je například margooq (dušené maso se zeleninou a tenkými plackami), nebo jareesh, pokrm z pšenice a masa připomínající náš krupoto. Na ulici narazíte i na klasiky blízkovýchodní kuchyně jako falafelshawarma, grilovaný kebab či smažené plněné pečivo samboosa.

Saúdská kuchyně je výrazně kořeněná, ale nikoliv přehnaně pálivá. Používají se vonná a teplá koření jako skořice, kardamom, hřebíček, nové koření, kurkuma nebo šafrán, která jí dodávají specifické aroma. Kombinace sladkých a slaných chutí je běžná – například dušené maso s rozinkami nebo rýže s mandlemi a karamelem.

Nedílnou součástí každého jídla je datle – považované za dar přírody a symbol pohostinnosti. Podávají se při slavnostech, během ramadánu nebo jen tak k odpolední kávě. A právě káva je v saúdskoarabské kultuře samostatnou kapitolou. Tradiční qahwa, tedy arabská káva, se připravuje z lehce pražených zrn s přídavkem kardamomu, někdy i šafránu nebo růžové vody. Podává se v malých šálcích bez cukru a doprovází ji právě datle. Tento rituál je neformálním, ale hluboce symbolickým projevem úcty k hostům.

Na rozdíl od jiných zemí je v Saúdské Arábii zakázána konzumace alkoholu, a to jak ve veřejném, tak soukromém prostoru. Místo toho se pijí ovocné šťávy, fermentované nápoje na bázi datlí, bylinné čaje nebo nealkoholické koktejly. Časté je také podávání laban – osvěžujícího nápoje z jogurtu a vody, který výborně ladí s kořeněným jídlem.

A na závěr něco sladkého: saúdské dezerty jsou stejně bohaté jako jejich hlavní chody. Mezi oblíbené patří například kunafa – sladké pečivo z jemných nudliček těsta plněné sýrem a zalité sirupem, nebo maamoul, sušenky plněné datlemi a ořechy. Nechybí ani halva, sladkost ze sezamu, nebo jemné mléčné pudinky ochucené růžovou vodou.

Jídlo v Saúdské Arábii není jen o chuti – je to prožitek, který vás propojí s lidmi, místem i jeho tradicí. Zkuste ochutnat kabsa v tradičním domě, popít kávu pod palmami s místními, nebo se nechat překvapit na nočním tržišti, kde se vůně koření mísí s vřelým úsměvem. Vaše chuťové pohárky i srdce si tu přijdou na své.

Nenechte si utéct atraktivní nabídky za jedinečné ceny.
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.