


Řecká kuchyně je pestrá, chutná a zdravá – a na ostrovech, jako je Karpathos, to platí dvojnásob. Místní si zakládají na čerstvosti surovin, jednoduchých kombinacích a tradičních rodinných recepturách, které se dědí z generace na generaci. Důležitou roli hraje kultura stolování – jídlo je společenská událost, často se stoluje venku a večeře začínají až po osmé hodině večer.
Typickým základem karpathoské kuchyně je zelenina, olivový olej a bylinky. Olivový olej je nepostradatelnou součástí téměř každého jídla – podporuje trávení, čistí tělo a má blahodárné účinky i v kosmetice. Vůně linoucí se z místních taveren a rybářských hospůdek vás zaručeně přilákají.
Co určitě ochutnat
Gyros – grilované maso podávané v pita chlebu s rajčetem, cibulí, tzatziki a hranolky
Musaka – zapečené vrstvy brambor, lilku, mletého masa a bešamelu
Pasticio – těstoviny zapečené s mletým masem, sýrem a bešamelem
Choriatiki salata – klasický „vesnický“ řecký salát s rajčaty, okurkou, cibulí, olivami a sýrem feta
Na Karpathu narazíte i na místní specialitu – karpathoský salát, který obsahuje rajčata, vařená vejce, brambory, rukolu, cibuli, olivy, čerstvý sýr a místní chléb kolouri. Zajímavou přílohou jsou chorta – spařené listy špenátu nebo jiných planých rostlin, často servírované k rybám.
Oblíbené předkrmy (mezedes)
Než dorazí hlavní jídlo, často se podávají menší pochoutky jako:
- Tzatziki – jogurt s česnekem a okurkou
- Taramosalata – pomazánka z rybích jiker
- Skordalia – česnekové pyré
- Feta – ovčí sýr
- Dolmadakia – vinné listy plněné rýží
- Gigantes – obří fazole v tomatové omáčce
- Keftedes – masové kuličky
- a také plněné papriky, artyčoky, cuketové květy nebo cuketové krokety
Maso, ryby a mořské plody
Řekové milují maso na všechny způsoby – souvlaki (maso na špejli), bifteki (karbanátky z mletého masa) nebo kontosouvli (pomalu rožněné vepřové). Na Karpathu si ale rozhodně nenechte ujít domácí makarounes – těstoviny podobné haluškám s osmaženou cibulkou a ovčím sýrem.
Z ryb a mořských plodů ochutnejte:
- Grilovanou chobotnici (octapodi)
- Smažené kalamáry (kalamari)
- Malé rybičky (gavros)
- Krevety nebo mušle v rajčatové omáčce se sýrem feta a ouzem (saganaki)
Sladká tečka na závěr
Po jídle bývá milým zvykem nabídnout něco sladkého – často sezonní ovoce, jogurt s medem, nebo místní dezerty jako:
- Lukumades – kuličky z těsta s medem a skořicí
- Rizogalo – rýžový pudink
- Bugatsa – těsto plněné pudinkem
- Baklava nebo kataifi – tradiční sladkosti s oříšky a medem
- Halva a loukoumi – sladké dobroty z tahini nebo želé
Řecké sladkosti bývají výrazně sladší, než jsme zvyklí – Řekové je ale milují.
Nápoje
Víno je nejčastějším doplňkem jídla. Karafy domácího vína, často z Kréty, jsou běžnou součástí nabídky. Specifikem Řecka je Retsina – bílé víno s nádechem pryskyřice. Tradiční silnější pálenky jako ouzo, tsipouro nebo místní raki mají dlouhou historii a pijí se často s mezedes. Metaxa, aromatický destilát z vína a bylin, je oblíbený čistý i v koktejlech.
Kromě vína si můžete pochutnat i na řeckém pivu – například značky Mythos nebo Fix. Kávu si Řekové dopřávají během dne – ať už silnou řeckou kávu z džezvy, nebo v létě osvěžující frappé z rozpustné kávy s ledem a pěnou.
Není restaurace jako restaurace
Řecká gastronomie to není jen jídlo, ale i atmosféra a kultura kolem něj – a ta se odráží i v různých typech podniků, které můžete na Karpathu navštívit.
Taverna
Nejosobitější a nejtypičtější je taverna – malá, neformální hospůdka s tradičním modro-bílým dekorem a především s výborným domácím jídlem a pitím. Taverny bývají centrem společenského života, často s hudbou, tancem a ukázkami řeckého folklóru. Když si Řek objedná alkohol, nikdy nepije „nasucho“ – vždy se k němu servírují mezedes, tedy malé předkrmy. Možná právě proto je opilý Řek skutečně raritou.
Estiatorio
O něco formálnější je estiatorio – klasická restaurace v našem pojetí, s širší nabídkou jídel a často i mezinárodní kuchyní. Hodí se pro slavnostnější večeři nebo pokud zatoužíte po větší rozmanitosti.
Psistaria
Pokud máte chuť hlavně na maso nebo grilované speciality, zamiřte do psistarie – podávají se tu výhradně grilovaná a smažená jídla, často v jednoduchém, ale chutném podání.
Zacharoplastío
Na sladkou tečku zamiřte do zacharoplastía, řecké cukrárny, kde najdete vše od baklavy po rýžový pudink. Skvělé místo na kávu a zákusek během odpolední siesty.
Kafenion
A konečně kafenion – tradiční řecká kavárna, která slouží často i jako pánský klub. Řekové tu tráví hodiny u kávy, ouza nebo raki, probírají sport, politiku, práci – a s láskou i své manželky, které mezitím doma vaří nebo odpočívají. Cizinci jsou vítáni, ale je dobré mít na paměti, že kafenion je pro místní jakousi svatyní klidu a pohody. Dopřejte si tady kávu a pozorujte život, jak plyne v pravém řeckém rytmu – pomalu a vesele.