Řecká kuchyně je pestrá, chutná a zdravá – a na ostrovech, jako je Karpathos, to platí dvojnásob. Místní si zakládají na čerstvosti surovin, jednoduchých kombinacích a tradičních rodinných recepturách, které se dědí z generace na generaci. Důležitou roli hraje kultura stolování – jídlo je společenská událost, často se stoluje venku a večeře začínají až po osmé hodině večer.

Typickým základem karpathoské kuchyně je zelenina, olivový olej a bylinky. Olivový olej je nepostradatelnou součástí téměř každého jídla – podporuje trávení, čistí tělo a má blahodárné účinky i v kosmetice. Vůně linoucí se z místních taveren a rybářských hospůdek vás zaručeně přilákají.

Co určitě ochutnat

Gyros – grilované maso podávané v pita chlebu s rajčetem, cibulí, tzatziki a hranolky
Musaka – zapečené vrstvy brambor, lilku, mletého masa a bešamelu
Pasticio – těstoviny zapečené s mletým masem, sýrem a bešamelem
Choriatiki salata – klasický „vesnický“ řecký salát s rajčaty, okurkou, cibulí, olivami a sýrem feta

Na Karpathu narazíte i na místní specialitu – karpathoský salát, který obsahuje rajčata, vařená vejce, brambory, rukolu, cibuli, olivy, čerstvý sýr a místní chléb kolouri. Zajímavou přílohou jsou chorta – spařené listy špenátu nebo jiných planých rostlin, často servírované k rybám.

Oblíbené předkrmy (mezedes)

Než dorazí hlavní jídlo, často se podávají menší pochoutky jako:

  • Tzatziki – jogurt s česnekem a okurkou
  • Taramosalata – pomazánka z rybích jiker
  • Skordalia – česnekové pyré
  • Feta – ovčí sýr
  • Dolmadakia – vinné listy plněné rýží
  • Gigantes – obří fazole v tomatové omáčce
  • Keftedes – masové kuličky
  • a také plněné papriky, artyčoky, cuketové květy nebo cuketové krokety

Maso, ryby a mořské plody

Řekové milují maso na všechny způsoby – souvlaki (maso na špejli), bifteki (karbanátky z mletého masa) nebo kontosouvli (pomalu rožněné vepřové). Na Karpathu si ale rozhodně nenechte ujít domácí makarounes – těstoviny podobné haluškám s osmaženou cibulkou a ovčím sýrem.

Z ryb a mořských plodů ochutnejte:

  • Grilovanou chobotnici (octapodi)
  • Smažené kalamáry (kalamari)
  • Malé rybičky (gavros)
  • Krevety nebo mušle v rajčatové omáčce se sýrem feta a ouzem (saganaki)

Sladká tečka na závěr

Po jídle bývá milým zvykem nabídnout něco sladkého – často sezonní ovoce, jogurt s medem, nebo místní dezerty jako:

  • Lukumades – kuličky z těsta s medem a skořicí
  • Rizogalo – rýžový pudink
  • Bugatsa – těsto plněné pudinkem
  • Baklava nebo kataifi – tradiční sladkosti s oříšky a medem
  • Halva a loukoumi – sladké dobroty z tahini nebo želé

Řecké sladkosti bývají výrazně sladší, než jsme zvyklí – Řekové je ale milují.

Nápoje

Víno je nejčastějším doplňkem jídla. Karafy domácího vína, často z Kréty, jsou běžnou součástí nabídky. Specifikem Řecka je Retsina – bílé víno s nádechem pryskyřice. Tradiční silnější pálenky jako ouzotsipouro nebo místní raki mají dlouhou historii a pijí se často s mezedes. Metaxa, aromatický destilát z vína a bylin, je oblíbený čistý i v koktejlech.

Kromě vína si můžete pochutnat i na řeckém pivu – například značky Mythos nebo Fix. Kávu si Řekové dopřávají během dne – ať už silnou řeckou kávu z džezvy, nebo v létě osvěžující frappé z rozpustné kávy s ledem a pěnou.

Není restaurace jako restaurace

Řecká gastronomie to není jen jídlo, ale i atmosféra a kultura kolem něj – a ta se odráží i v různých typech podniků, které můžete na Karpathu navštívit.

Taverna

Nejosobitější a nejtypičtější je taverna – malá, neformální hospůdka s tradičním modro-bílým dekorem a především s výborným domácím jídlem a pitím. Taverny bývají centrem společenského života, často s hudbou, tancem a ukázkami řeckého folklóru. Když si Řek objedná alkohol, nikdy nepije „nasucho“ – vždy se k němu servírují mezedes, tedy malé předkrmy. Možná právě proto je opilý Řek skutečně raritou.

Estiatorio

O něco formálnější je estiatorio – klasická restaurace v našem pojetí, s širší nabídkou jídel a často i mezinárodní kuchyní. Hodí se pro slavnostnější večeři nebo pokud zatoužíte po větší rozmanitosti.

Psistaria

Pokud máte chuť hlavně na maso nebo grilované speciality, zamiřte do psistarie – podávají se tu výhradně grilovaná a smažená jídla, často v jednoduchém, ale chutném podání.

Zacharoplastío

Na sladkou tečku zamiřte do zacharoplastía, řecké cukrárny, kde najdete vše od baklavy po rýžový pudink. Skvělé místo na kávu a zákusek během odpolední siesty.

Kafenion

A konečně kafenion – tradiční řecká kavárna, která slouží často i jako pánský klub. Řekové tu tráví hodiny u kávy, ouza nebo raki, probírají sport, politiku, práci – a s láskou i své manželky, které mezitím doma vaří nebo odpočívají. Cizinci jsou vítáni, ale je dobré mít na paměti, že kafenion je pro místní jakousi svatyní klidu a pohody. Dopřejte si tady kávu a pozorujte život, jak plyne v pravém řeckém rytmu – pomalu a vesele.

 

 

Související nabídka

Baywatch Studios

Diakonis

LETENKY KARPATHOS

Seven Stars Hotel

Petra Studios

Konstantinos Palace

Orelia Luxury Villas

Alimounda Mare hotel

Lakki Beach

Hotel Oceanis

Althea Boutique

Votsalakia Beach Hotel

Nenechte si utéct atraktivní nabídky za jedinečné ceny.
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.