Gruzínská kuchyně je srdečná, voňavá a bohatá na chutě – přesně taková, jako samotní Gruzíni. Jídlo tu není jen prostředek k nasycení, ale důležitá součást kultury, rodinného života a společenských setkání. Každý pokrm má svůj příběh a každá hostina – zvaná supra – je malým svátkem, kde se jídlo podává spolu s vínem, zpěvem a přípitky.

Základem většiny pokrmů je čerstvé pečivo, zelenina, bylinky a sýry. Mezi ikonická jídla patří chinkali – velké taštičky plněné masem a vývarem, které se jedí rukama, nebo chachapuri, nadýchaný plněný chléb se sýrem, často se syrovým vejcem a máslem navrchu (varianta Adžaruli).

Gruzínci milují koření, ale jejich jídlo není pálivé – místo toho sází na jemnou kombinaci chutí. Objevují se tu vlašské ořechy, koriandr, granátové jablko, česnek i fenykl. Oblíbené jsou zeleninové pokrmy jako lobio (fazole na různé způsoby) nebo badrižani – lilkové závitky s ořechovou pastou.

Nedílnou součástí gastronomie je víno – Gruzie se považuje za kolébku vinařství a používá unikátní metodu kvašení v hliněných nádobách zvaných kvevri. Bílá i červená vína tu mají osobitý charakter a často se pijí neformálně, v přátelské atmosféře.

Ochutnat gruzínskou kuchyni znamená zažít kulturu pohostinnosti, domácí pohody a skutečné radosti ze života. Ať už si dáte piknik v horách nebo večeři v tradiční restauraci, vaše chuťové buňky si na Gruzii budou dlouho pamatovat.

Související nabídka

Objevte Kavkaz - Armenie a Gruzie

Nenechte si utéct atraktivní nabídky za jedinečné ceny.
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.