Egyptská kuchyně je pestrá, voňavá a plná výrazných chutí. Její základy spočívají v dostupných místních surovinách – luštěninách, zelenině, rýži, koření a rybách z Nilu nebo Rudého moře. Výrazně ji ovlivnila perská, turecká i středovýchodní gastronomie, což se odráží v pestrosti jídel a jejich přípravě.
Jedním z nejtypičtějších egyptských jídel je ful medames – pomalu vařené boby se solí, kmínem, citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Tento pokrm je oblíbený především k snídani. Další základní pochutinou je taameya, obdoba falafelu připravená z bobů, často podávaná v pita chlebu s různými omáčkami a zeleninou.
Oblíbeným pouličním jídlem je koshari – směs rýže, čočky, těstovin a smažené cibulky, přelitá pikantní rajčatovou omáčkou. Jde o syté, levné a velmi chutné jídlo, které má v Egyptě téměř kultovní status. V pobřežních oblastech je běžné podávání čerstvých ryb, krevet a chobotnic – často grilovaných nebo smažených, s citronem a bylinkami.
K oblíbeným sladkostem patří basbousa (krupicový koláč s cukrovým sirupem), konafa (dezert z tenkých nudliček naplněných ořechy či sýrem) nebo roz bil laban – rýžový pudink s růžovou vodou či skořicí.
Typickým nápojem je karkadeh – studený či horký čaj z květů ibišku, který má osvěžující chuť a řadu zdravotních benefitů. Milovníci kávy ocení arabskou kávu s kardamomem a cukrem. V letních měsících se také pije sahlab – hustý horký nápoj z orchidejového prášku a mléka, často ozdobený skořicí či kokosem.
Vzhledem k islámské tradici není konzumace alkoholu běžná, ačkoliv v hotelích a turistických oblastech je víno a pivo dostupné. Místní značky jako Stella (pivo) nebo vína z oblasti kolem Alexandrie se těší oblibě.
Egyptská kuchyně je srdečná, aromatická a dostupná – ať už v rodinné restauraci, na tržišti nebo luxusním hotelu, vždy v sobě nese kus historie a pohostinnosti této fascinující země.