20.07.2025

Na severu sucho, které z tebe vysaje všechno všední. Na jihu vítr, co tě pročistí až na kost. Mezi tím víno, hvězdy, tučňáci, oheň, led. A lidé, kteří ti s vážnou tváří podají Pisco Sour a řeknou: Bienvenido a Chile.

Je těžké říct, kde přesně ta cesta začíná. Možná v letadle, když poprvé spatříš z okénka hřebeny And. Možná v Santiagu, kde se moderní mrakodrapy dívají dolů na staré koloniální uličky. A možná až v San Pedru, když si sedneš na nízkou zídku před adobe domem, zhluboka se nadechneš prachu a ucítíš, že jsi opravdu daleko. A zároveň přesně tam, kde máš být.


🔥 El Tatio – kde dýchá země

Ráno začíná za tmy. Vyrážíme, zatímco noc drží poušť v mrazu. Všechno je tiché. Jen občas světlo čelovky na jiném autě – jako bludička, která nás vede dál. A pak to přijde. Země dýchá. Gejzíry El Tatio, 4 300 metrů nad mořem, syčí, bublají, stoupají k nebi. Vzduch je řídký, dech krátký. Ale všechno ostatní se zpomalí. Jen ty a tenhle okamžik.

Vracíme se do San Pedra, a náhle má město nový význam. Je to zázemí – bezpečné, známé. Dáš si polévku, prohlížíš fotky, které nejsou potřeba upravovat. Mají svůj syrový kontrast, přesně jako ta krajina kolem.


🌕 Valle de la Luna, kde se světlo chová jinak

Odpoledne sedáme na kola a míříme do Valle de la Luna. Údolí, kde se světlo odráží od skal a písků tak, že máš pocit, že jsi na jiné planetě. Cesta je kamenitá, místy únavná, ale jakmile dojedeš na vyhlídku, všechno zmizí. Jen ty a nekonečný horizont. Západ slunce barví kopce do mědi a ticha. Někdo mlčí, někdo fotí, někdo jen stojí a dívá se. To ticho je nakažlivé.


🌌 Údolí Elqui – hvězdy, klid a síla starých světů

Za pár dní už jsme dál na jih. Údolí Elqui – zelené, klidné, chráněné horami. Tady se všechno zpomalí. Lidé mluví tišeji, světlo je měkčí, vítr jakoby zpíval. Místní říkají, že tahle krajina má svou vlastní energii. Podle legend tu proudí síly staré tisíce let – Inkové věřili, že údolím procházejí portály mezi světy. Dnes sem jezdí nejen astronomové a milovníci hvězd, ale i ti, kdo hledají vnitřní klid, propojení, ticho.

Dny tu plynou pomalu – ve stínu vinic, u sklenky místního pisca, při rozhovorech, které nikam nespěchají. A pak přijde noc. Tma jako samet. A v ní – stovky hvězd, které nikdy nezapomeneš. Mléčná dráha tak blízko, že se jí chceš dotknout. Astronom ti vysvětluje, co všechno vidíš. Ale to nejdůležitější se nedá vysvětlit. Jen prožít. Možná v tu chvíli opravdu stojíš uprostřed portálu. Možná to, co cítíš, je prostě jen čistý, ničím nerušený klid.


🐧 Severní pobřeží: tučňáci, delfíni a tyrkysové moře

Cesta pokračuje dál k oceánu. Isla Damas nás vítá bílým pískem, který pálí do očí svojí čistotou. Voda je ledová, ale tak průzračná, že v ní vidíš vlastní stín. Z lodi pozorujeme tučňáky Humboltovy, jak neohrabaně cupitají po skalách, a o chvíli později nás obklopí delfíni. Všichni se smějeme jako děti.

Chañaral de Aceituno – už to jméno zní jako pohádka. A pak přijde skutečnost: velryba. Nejprve jen hřbet, pak ocas. A ticho. Průvodce ukazuje další, ale my už stejně víme, že jsme viděli něco, co se nezapomíná. Je to jiný druh ticha než v poušti – hlubší. Oceánské.


🍷 Pobřežní chutě: moře na talíři

Přijíždíme do Coquimba a La Sereny, kde přístavy dýchají rytmem života. Rybí trhy, stánky, grilované škeble, ceviche, víno, smích, ruch. Všechno najednou – a přesto harmonické. Dáváš si caldo con congrio – rybí polévku, která tě zahřeje do morku kostí. A pak samozřejmě Pisco Sour, co tě osvěží až do duše. Chile umí chutnat.


🧭 Torres del Paine – po stopách větru

A pak přichází Patagonie. Nekonečné pláně, vítr, co tě sráží z nohou, a krajina, která se mění s každým pohledem. W trek není jen výlet. Je to vnitřní očista. Každý den je jiný: ledovce, visuté mosty, jezera jako zrcadla, mlha, slunce, déšť. Spíš ve stanu nebo refugiu, ale každé ráno vstáváš s pocitem, že jsi o něco víc naživu.

A pak to přijde – výhled na věže Torres. Tyčí se nad jezerem jako tři kamenné prsty bohů. Mlčí. Ale ty víš, že ti právě řekly všechno, co jsi potřeboval slyšet.


🏙 Santiago – tepna mezi horami

Vracíme se do civilizace. Santiago je metropole, ale zároveň město, které tě neunaví. Má tempo, ale i prostor. Procházíme centrem, ochutnáváme empanady, pozorujeme lidi v parcích, obdivujeme barvy čtvrti Bellavista. Výšlap na Cerro San Cristóbal je poslední kapkou – výhled na město, na Andy, na celý ten příběh, který jsme právě prožili.


Chile – země, která se tě dotkne

Na konci se neptáš, kolik kilometrů jsi urazil. Ale kolik z toho v tobě zůstalo. Chile tě nezmění tím, co ti ukáže. Ale tím, co v tobě probudí. Hvězdy, ticho, dech, smích. Možná právě teď – když tohle čteš – už se ti po ní stýská.


💰 Praktické tipy

Jídlo a pití v Chile:

  • Běžné restaurace: meníčko za 130–200 Kč
  • Empanada: 40–75 Kč
  • Víno: kvalitní a dostupné (sklenka 50–100 Kč)
  • Pivo: dražší než české (lahvové 50–90 Kč, točené 100–150 Kč)
  • Turistické oblasti (Patagonie, Atacama): ceny výrazně vyšší

📌 Víno je skvělé, pivo dražší, jídlo výborné. Ceny mimo turistické zóny podobné jako v Česku.


🧳 Tak na co čekáš? Chile tě volá. A tentokrát to myslí vážně.

Související nabídka

Napříč Chile – zemí, která se nedá zkrotit

Nenechte si utéct atraktivní nabídky za jedinečné ceny.